Yoga? Daar ben ik niet lenig genoeg voor

 

 

Er bestaan nogal wat vooroordelen over yoga. Ik hoor vaak van mensen die nog nooit yoga gedaan hebben dat ze denken dat je er lenig voor moet zijn of dat het zweverig is. In dit artikel zal ik proberen wat van deze vooroordelen bij je weg te nemen.

 

Spoiler Alert: voor yoga hoef je gelukkig niet lenig te zijn. Integendeel! Door het beoefenen van yoga word je meer flexibel en soepel. Een groot deel van de oefeningen die je doet tijdens een yogales, zijn er namelijk op gericht om je spieren op lengte te brengen. 

 

Door bijvoorbeeld een voorover buiging in te zetten, trek je de spieren aan de achterkant van je benen als het ware op. Je beweegt de uiteindes van de spieren verder uit elkaar en brengt de spier zo op lengte. Dit kun je goed voelen in zowel je kuiten als je hamstrings. Deze pijn wordt na een tijdje minder, want je spier raakt eraan gewend en de stijfheid gaat er uit. Er is minder spanning in de spier aanwezig. Het kan zijn dat je na verloop van tijd ‘verder’ komt in de houding. Maar dat niet alleen, ook buiten de mat heb je er profijt van. Je zult merken dat bewegen soepeler gaat, alsof je lichter bent.

 

Dus juist als je merkt dat je stijf bent, weinig ruimte ervaart in je lijf en het gevoel hebt ‘niet lenig’ te zijn, is het een goed idee om aan yoga te beginnen!

 

Een ander vooroordeel is dat mensen vaak denken dat yoga zweverig is. Het ligt helemaal aan de yogadocent die de les geeft, hoe de les is en waar de nadruk op ligt. Dit heeft vaak met de eigen interesse te maken. Er zijn docenten die bijvoorbeeld meer accent leggen op de chakra’s. Er zijn docenten die meer accent leggen op meditatie, er zijn docenten die de ayurveda wat meer in hun les betrekken.

Het ligt helemaal aan wat jij als zweverig ervaart of je het zweverig vindt. Er zijn ook docenten die de yogafilosofie er meer buiten houden en de nadruk op het lichamelijke aspect van yoga leggen.

 

De enige manier om erachter te komen wat bij jou past, waar jij je goed bij voelt en waar jij behoefte aan hebt, is door eens een yogales te gaan volgen. 

 

Nog een spoiler alert: het is een mega leuke, interessant weg!